Szaruhártya sebészet

Három állatorvos által vezetett szemészeti szakrendelő-hálózat. Központi telefonszámunk:

szemész állarorvosok

A szaruhártyát érintő műtétek kisebb része néhány alapvető szemészeti eszközzel (nagyítószemüveg, „standard” szemészeti eszközkészlet) megfelelő színvonalon ellátható, azonban számos esetben kizárólag szemészeti operációs mikroszkóp és speciális mikrosebészeti szemészeti eszközök szükségesek a cornea műtéteinek elvégzéséhez.

Az általános vagy nem szemészetre specializálódott praxisban elláthatók egyes sebészi ellátást igénylő szaruhártya fekélyek is, mint például az indolens corneafekély kezelésére gyakran alkalmazott grid keratotomia, vagy akár egy mély szaruhártyafekélynél egy egyszerűbb kötőhártya lebenytechnika is nagy biztonsággal kivitelezhető. A cornea műtéteinek jelentős részét azonban csak megfelelő gyakorlat és magas színvonalú technikai háttér birtokában lehet elvégezni.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a szaruhártya elváltozásokat, amelyek ellátásához minden esetben vagy optimálisan szemészeti szakellátás szükséges, és melyek kezelése általunk vállalható.

Szaruhártya sérülések (nem perforáló sérülések)

Az ellátásuk a sérüléstől függően a szaruhártya direkt varrása, cornealis vagy corneo-conjunctivális lebenyek alkalmazása, amnion vagy egyéb „bioszintetikus” anyagokkal történő fedés.

Descemetocele – műtét előtti kép
Descemetocele – műtét után 2 hónappal

Perforált szaruhártya

A szaruhártya sérülésekhez hasonlóan ellátandó, azonban az elülső szemcsarnok (gyakran az írisz és a szemlencse) érintettsége miatt már komplexebb mikrosebészeti ellátást igényel.

Szaruhártyába került idegen test

A felületesen helyeződő idegen testek (fémforgács, üvegszilánk) az esetek egy részében egyszerűbben ellátható, azonban a conea mélyebb rétegeibe fúródott vagy az elülső szemcsarnokba került idegen testek eltávolítása néha nagy kihívás, és a csarnok öblítése, irrigálása miatt szakellátást igényel.

Szaruhártya műtét

Szaruhártya fekélyek

Nagy része konzervatívan kezelendő, azonban a mély szaruhártya fekélyek illetve az indolens fekély esetén sebészi ellátást igényel. Az alkalmazott technikák a különböző cornealis, corneo-conjunctivalis lebenyek, amnion vagy egyéb „bioszintetikus” anyagokkal történő fedés, illetve indolens fekélynél keratotomia és gyakran terápiás kontaktlencse alkalmazása.

Szaruhártya sequester

Az alkalmazott technika keratectomia, és a keratectomizált terület fedése amnionnal vagy egyéb grafttal.

Dermoid

Az alkalmazott technika keratectomia, esetenként a keratectomizált terület fedése amnionnal vagy egyéb grafttal.

A szaruhártya sebészeten belül két fő tervünk van: a különböző keratoplasztikák/cornea graftok illetve a limbalis őssejt transzplantáció minél magasabb színvonalú elsajátítása. Ezek megvalósításán folyamatosan dolgozunk, és reméljük, hogy hamarosan beszámolhatunk az eredményekről.

Szemészeti műtőnk – operációs mikroszkóppal

Mivel a szaruhártya sebészeti műtétek képezik a sürgősségi szemészeti ellátás jelentős részét, nagyon fontosnak tarjuk a szinte folyamatos rendelkezésre állást, ami eddig Magyarországon nem valósult meg. Jelenleg az év 365 napján egyelőre nappali ellátást nyújtunk, majd konzultálva a beküldő kollégával, meghatározzuk az állat további kezelését.

Szívesen segítünk és adunk tanácsot olyan esetekben, amikor a kolléga bizonytalan a továbbküldést illetően vagy azonnali segítséget kér, vagy csak diagnosztikai nehézsége van.

Reméljük, hogy a szakmai tevékenységünk sok kollégának nyújt majd segítséget, és egy magas színvonalon, jól szervezett szolgáltatással, megfelelően együttműködve segíthetjük munkátokat.